Rosenoliens oprindelse

Historiske dokumenter på kinesisk og sanskrit omtaler rosen og dens duft. Man ved, at rosenolie og rosenvand er blevet brugt til religiøse ceremonier siden oldtiden. Den ældste information man har om rosendestillation og rosenolie er fra Ibn Khaldun, en arabisk historiker fra 1400-tallet, som fortæller, at rosenvand var en af de varer, der blev sent til Kina og Indien tilbage i 800-tallet. Selvom man ved, at rosenvand er blevet produceret i århundreder, er det ikke længe siden, at vi er blevet bekendt med rosenolieproduktion.

Man mener, at ved Nevcihan Sultans bryllup (Shahen af Irans datter), var bassinerne i paladsets haver fyldt med rosenvand, og at hun bemærkede, at olie med rosenduft hobede sig på vandet og anmodede derfor om, at denne olie skulle undersøges, hvilket førte til produktion af rosenolie.

Ifølge rygter, var det Nurjihan, en mongolsk prins i det 11. århundrede, der først opdagede rosenvand og rosenolie. Det fortælles, at Nurjihan bestilte to bassiner i slotshaven, som skulle fyldes med roser. Efter et stykke tid lagde han mærke til, at tilsat vand, blev roserne i bassinerne dækket med en tyk og velduftende substans. Efterfølgende beordrede han, at denne substans skulle udvindes fra vandet. Det siges, at rosenolie har været kendt og produceret siden da, og at der i Iran blev solgt 4,8 g rosenolie for fire guldmønter, mens man i Indien forlangte en pris på 1200 guldmønter for et kilo.

Det er muligt at spore oprindelsen til rosenolieproduktion tilbage til Iran, hvorfra den bredte sig til Indien, Algeriet, Tunesien, Italien, Frankrig og Bulgarien, før det endelig etablerede sig som en avanceret industri i Bulgarien. Det vides ikke præcist hvor og hvordan olien kom til denne region, og hvordan dyrkningen begyndte der. Dens videnskabelige navn føres til den konklusion, at dens oprindelse er Damaskus. Det antages, at denne blomst blev taget af avlere fra Damaskus og bragt til Kizanlik regionen i Bulgarien under den ottomanske periode, hvor Damaskus og Bulgarien tilhørte det Ottomanske Rige.

Rosen blev bragt til Tyrkiet for første gang i 1870 af en indvandrer og plantet i Bursa i det nordvestlige Tyrkiet. Dyrkningen i Isparta var ikke før 1888, da en lokal mand, Müftüzade Ismail Efendi, først bragte den tilbage fra Kizanlik regionen i Bulgarien og plantede den i Isparta. Det menes, at den første rosenolieproduktion blev foretaget af Müftüzade Ismail Efendi i 1892 ved hjælp af primitive destillationsmetoder.

Det er kendt, at rosedyrkning var stærkt udviklet i det anatolske område indtil Første Verdenskrig. Ud over byerne Isparta, Burdur, Afyon og Denizli i det vestlige Anatolien, var områder som Konya og Ankara i det centrale Anatolien, og Sivas og Erzurum i det østlige Anatolien, også store voksende områder for roser.

Rosendyrkning blev taget vel imod af befolkningen i Isparta og dets naboregioner som følge af incitamenterne fraregeringen på det tidspunkt. En bog om rosendyrkning, udgivet af Ministeriet for Handel og landbrug i 1912, bidrog i høj grad til udviklingen af denne industri. Officielle optegnelser viser, at ca. 7000 m2 rosenhaver blev fastlagt i løbet af denne tid. Før Første Verdenskrig blev rosenolie af tyrkisk oprindelse meget berømt på verdensmarkedet på grund af sin renhed og kvalitet. Statistikker afslører imidlertid, at i løbet af efterkrigsårene havde tyrkisk rosenolie havde mistet sin position mod olier af bulgarsk oprindelse, og at mod slutningen af Uafhængighedskrigen, var mængden af rosenhaver faldet med 50 procent.

Med grundlæggelsen af Gülbirlik i Isparta i 1953, og med etablering af flere rosenolie fabrikker, kom der igen efterspørgsel fra verdensmarkedet på tyrkisk rosenolie, som i sidste ende førte til en hurtig stigning i antallet af plantager i hele regionen.

Udvalgte produkter fra shoppen: